Ja osobiście uwielbiam napęd na 4 w EVO i naprawdę poważnie rozważałem jego zakup, ale po przeanalizowaniu moich własnych preferencji doszedłem do wniosku że potrzebuję następujących samochodów:
1. Na co dzień, do miasta - mały, nie za słaby diesel - mam Focusa
2. Na weekend, wieczór, trasę i okazjonalny wypad na tor - mocne, nieźle wyposażone RWD - mam eMkę, ale do ideału brakuję jeszcze kilku modyfikacji (no i tego żeby w końcu zaczęła jeździć, a nie stać po serwisach)
3. Na tor - coś co da czystą frajdę, bez żadnych systemów, lekkie, nie wygłuszone, RWD - myślę że tutaj idealny będzie Caterham, ale muszę jeszcze zgłębić temat
I dopiero jako 4 samochód chciałbym mieć 350-400KM EVO 9. Głównie na słabą przyczepność (lód, śnieg, szutry etc.), ale 4 samochody to już lekka przesada, no i skąd brać na to wszystko pieniądze. Do tego trzeba każdemu poświęcić ileś czasu (umyć, odstawić do serwisu itp.), więc w moim przypadku EVO jest mało realne, ale tak jak już pisałem:
Każdy sam musi się zastanowić i dojść do wniosku co lubi i jak używa samochodu, a porównywanie M3 do EVO czy STI jest bynajmniej dziwne, gdyż to 2 kompletnie odmienne rodzaje samochodów.